Uluslararası İlişkiler

Çin’in amacı 5G’den sosyal medyaya her şeye hükmetmek, peki başarabilecek mi?

Huawei’in yükselişinin ardından TikTok ile ‘sosyal platformlarda ben de varım’ diyen Çin, teknolojide dünya lideri olma hedefine ulaşacak mı? CNET.com ‘Generation China’ adını verdiği bir haber çalışması ile Çin’in Huawei ve TikTok gibi oyuncularla teknolojinin en büyük gelişme alanlarında nasıl pozisyon belirlediğini masaya yatırıyor.

Koronavirüs’le darbe yemiş ekonomik bir güç merkezi. Önemli bir ticaret ortağı. Rekabetçi bir tehdit unsuru. Vatandaşlarını sansürlemeye ve insan haklarını ihlal etmeye girişen otoriter bir hükümet. Çin, kime veya ne zaman sorduğunuza bağlı olarak birçok etikete sahip olan bir ülke. Ancak net olan bir şey var ki, dünyanın en kalabalık ve ikinci en büyük ekonomisi olan bu ülke statükoyu arttırma potansiyeline sahip bir teknolojik güç merkezi haline gelmekte.

Olmaz denilen oldu: Microsoft ve Huawei’ye Antalya’da koronavirüs davası açıldı

ABD – ÇİN GERGİNLİĞİNİN MERKEZİNDE TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ VAR

Bir zamanlar yalnızca sadece bir emtia malları üreticisi olan Çin, son yıllarda kendisini elektrikli araçlardan akıllı telefonlara ve 5G ekipmanlarına kadar her şeyin dahil olduğu yüksek teknoloji ürünleri tedarik eden bir güce dönüştürme misyonu taşıyor. Bu ‘Made in China  2025’ adını taşıyan bir planın parçası ve bu başlık diğer ülkelerde endişeye yol açtığından artık nadiren zikrediliyor. Nihai hedefin ise, Beyaz Saray’ın “sadece ABD ekonomisini değil, küresel ekonomiyi de tehdit ettiğini” öne sürdüğü bir hamle olan, çeşitli teknolojik alanlarda Batı’yı yakalamak ve sonunda onu geçmek için ülkenin tüm kaynaklarını kullanmak.” olduğu biliniyor.

REKABETİN OLDUĞU KADAR İŞBİRLİĞİNİN DE OLDUĞU ALANLAR VAR

Çin’in yükselen gücü endişe yaratıyor zira uzmanlar ülkenin Trump yönetimi ile Çin hükümeti arasında yıllardır süren ticari anlaşmazlığı körükleyen hedeflerine ulaşmak için siber casusluktan, tersine mühendisliğe ve fikri mülkiyet hırsızlığına kadar her şeye bel bağlamış durumda olduğunu söylüyor. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Huawei’in, ABD hükümeti tarafından dışlanmasının sebebi de bu. Manşetlerde de sık sık görüldüğü üzere Huawei ve TikTok gibi Çin’e ait diğer oyuncular da ABD’nin artan incelemelerine tabi durumda.

Olmaz denilen oldu: Microsoft ve Huawei’ye Antalya’da koronavirüs davası açıldı

Çin’in çalışmalarını sekteye uğratan şey ise, dünyanın geri kalanını tahrip etmeden önce Çin’in önemli kısımlarında hayatı durduran koronavirüs oldu. Toplam ölü sayısının 130 bine ulaştığı ABD’nin yeni vakalarla hala baş edememiş olması, önümüzdeki aylarda yeni teknolojilere yapılacak yatırımın ne şekilde olacağı konusunu gündeme getiriyor.

TikTok’un yükselişi Çin’i ilk kez sosyal medyada küresel bir oyuncu haline getirirken, ABD’nin söz konusu platformu yasaklamayı dahi düşünmesi önümüzdeki dönemi ilginç bir hale getireceği kesin.

Gartner’ın analisti Sandy Shen’e göre yapay zeka ve 5G alanlarında rekabet olduğu kesin ancak bir çok alanda da işbirliği mevcut ve çok uluslu şirketlerin yerel halkın küresel projeler katkı sağladığı Çin’de araştırma merkezleri ve laboratuvarları bulunuyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu