Çin

İstihbarat için altın yumurtlayan tavuk LinkedIn, Çinli casusun elinde nasıl oyuncak oldu?

Singapurlu çiçeği burnunda doktora öğrencisi Jun Wei Yeo, 2015 yılında bir grup Çinli akademisyene sunum yapmak üzere Pekin’e davet edildiğinde kuşkusuz büyük heyecan yaşamıştı.

Yeo’nun doktora tezi Çin dış politikası üzerineydi ve sunumun hemen ardından genç akademisyenin etrafını kendilerini Çin’li think- tank kuruluşu çalışanı olarak tanıtan bir grup insan sardı. Bu kişiler Jun Wei’den kendilerine para karşılığında siyasi haber ve bilgi sağlamasını istiyorlardı. Gerçek amaçlarını ise daha sonra açıklayacaklardı: “Söylentiler ve içeriden bilgi sızdırma”

Jun Wei, bu kişilerin Çinli istihbarat ajanı olduğunu anlaması uzun sürmese de onlarla iletişim halinde kalmayı sürdürdü. İlk başlarda kendisinden Güneydoğu Asya ülkelerine odaklanması isteyen Çinli ajanların ilgisi bir süre sonra ABD hükümetine kaydı.

Çin ajanı olma yolundaki serüveni bu şekilde başlayan Jun Wei, daha sonra sahte bir danışmanlık şirketi kurarak LinkedIn üzerinden ve meraklı bir akademisyen kimliği ile ABD’deki hedeflerini tuzağa düşürmeye girişti. Beş yılın sonunda, ABD ve Çin arasında baş gösteren derin çatışmalar ve Washington’dan Pekinli casuslara yönelik kısıtlamaların arttığı bir sırada, Jun Wei dış güçler için ‘yasadışı casus’luk yaptığı gerekçesiyle ABD mahkemesi tarafından suçlu bulundu. 39 yaşındaki Singapurlu akademisyenin 10 yıla kadar hapse mahkum edilebileceği belirtiliyor.

Linkedin’deki ‘sahte e-Devlet sitesine’ dikkat!

ESKİ BİR ETKİ AJANI OLAN ÜNİVERSİTE HOCASI

Olayla ilgili ilgi çekici bir ayrıntı ise Yeo’nun üniversitedeki hocasıyla ilgili. Singapurlu ajanın doktora danışmanı Amerikalı-Çinli Profesör Huang Jing, 2017 yılında “yabancı bir ülkenin etki ajanı” olduğu suçlamasıyla Singapur’dan sınır dışı edilmişti. İddiaları yalanlayan Hung Jing, Singapur’dan sınır dışı edilmesinin ardından bir süre Washington’da çalıştı. Şimdilerde ise Pekin’de yaşıyor. Etki ajanları, birebir casusluk yapmaktan ziyade başka ülkelerin çıkarları doğrultusunda fikirler savunan kişiler için kullanılan bir kavram.

Mahkeme belgelerine göre, Singapurlu akademisyen birlikte iş yaptığı Çin’lilerle Çin’in farklı yerlerinde onlarca kez buluştu. Bu görüşmelerden birinde kendisinden ABD Ticaret Bakanlığı, yapay zeka ve Çin-ABD ticaret savaşı hakkında özel bilgi edinmesi istendi.

ÇİN İSTİHBARATI İÇİN ÇALIŞTIĞINI BİLİYORDU’

Singapur Dışişleri Bakanlığının eski müsteşarı Bilahari Kausikan, “Dickson’ın Çin istihbarat servisleri için çalıştığını bildiğinden” şüphesi olmadığını söyleyerek Jun Wei’nin “hiçbir şeyden habersiz kullanışlı bir aptal” olmadığını ifade etti.

Yeo en önemli bağlantılarına, profesyonel iş ilişkileri kurmak için kullanılan ve dünya genelinde 700 milyon insanın kullandığı LinkedIn yoluyla ulaştı.

Washington Post, çok sayıda eski hükümet yetkilisi, asker ve şirket yetkilisi kişinin LinkedIn’de geçmişte yaptıkları işlerle ilgili önemli bilgiler paylaştığını ifade ediyor. Bu durum istihbarat örgütleri açısından altın yumurtlayan tavuk demek.

2018 yılında ABD Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü William Evanina, Microsoft’a ait platformu Çin’in “çok aktif ve sert” bir şekilde kullandığını açıklamıştı. Bu arada birçok sosyal medya platformunun yasak olduğu Çin’de LinkedIn kullanmak serbest.  Geçtiğimiz yıl askeri sırları Çinli bir ajana ifşa ettiği suçlamasıyla 20 yıl hapse mahkûm olan eski CIA ajanı Kevin Mallory de ilişkilerini LinkedIn üzerinden kurmuştu.

Çinli siber casusların bir hedefi de Kayseri’de çıktı!

İSTİHBARAT AÇISINDAN ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK: LİNKEDIN

Alman istihbarat ajansı da 2017 yılında Çinli ajanların LinkedIn’i en az 10 bin Alman vatandaşına ulaşmak için kullandığını açıklamıştı. LinkedIn iddialara ilişkin bir yorumda bulunmazken daha önce yaptığı açıklamada bu tür zararlı faaliyetleri engellemek için geniş çaplı önlemler aldığını söylemişti.

Dickson Yeo, LinkedIn aracılığıyla bulduğu bazı kişilerden sözde danışmanlık şirketi için raporlar yazmalarını istemiş ve bu raporları Çinli ortaklarına göndermişti.

Hedefindeki kişilerden biri de ABD Hava Kuvvetleri’nin F-35 savaş uçakları programında çalışan bir kişiydi ve bu kişi ekonomik sıkıntısı olduğunu itiraf etti. Bir diğer kişi de ABD ordusunda görev yapan bir subaydı ve bu kişinin ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Çin’e muhtemel etkileri başlıklı bir rapor hazırlaması için Yeo’dan en az 2 bin dolar ödeme aldığı belirtiliyor.

SAHTE İLANLARA YANI EN ÇOK ESKİ ASKER VE BÜROKRATLARDAN

Yeo, 2018 yılında sözde danışmanlık şirketi için sahte iş ilanları yayınladı. Savcılara verdiği bilgide bu ilanlara 400’ü aşkın başvuru yapıldı ve bunların yüzde 90’ı ‘güvenlik yetkisine sahip’ Amerikalı asker ve sivil bürokratlardan geliyordu. Yeo, bu bilgilerin bir kısmını birlikte çalıştığı Çinli istihbaratçılara gönderdi.

Çin’in casusluk faaliyetleri ile ilgili bir kitap yazan Matthew Brazil’e göre LinkedIn’in araç olarak kullanılması hiç de şaşırtıcı değil. Danışmanlık şirketleri kanalıyla insanlara uzmanlık alanlarında rapor yazdırmanın, bu kişileri sonrasında gizli bilgileri de sızdırmaya ikna edilebilecek casuslar haline getirmenin bir yöntemi olduğunu belirtiyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu