ABD

Pentagon-Silikon Vadisi işbirliğinin meyveleri: Maven ve JEDI

Hollywood filmlerine bakacak olsak ABD ordusunun muharip güçlerinde herkesin son teknolojiye sahip olduğunu düşünebiliriz. Ancak gerçekte durum hiç de öyle değil. Ülke genelindeki nükleer tesislerde, teknisyenlerin hala disket kullanması bunun en bariz örneği. ABD Deniz Kuvvetleri’nin bilgisayarların Windows XP sürümünden üst bir sürüme yükseltilmesini daha bu yaz talep etmesi de bir başka örnek.

Bu yüzden ABD Savunma Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl istihbarat örgütlerinden ve ordudan topladığı gizli bilgileri güvenle saklayabileceği güçte bir bulut depolaması kurma noktasında Silikon Vadisi ile ortaklık yapmak istemesi, bazı uzmanların dalga geçmesine sebep olmuştu. Amazon, Google gibi şirketler çeviklik ve yeniliğin sembolü durumunda iken Pentagon tersine hantal ve ‘riskten sakınan’ bir yapı arz ediyor.

ABD hükümetinin yirminci yüzyıldaki büyük teknolojik atılımların çoğuna öncülük etmesi, herkesin bildiği bir gerçektir. Mesela, internet yıllar önce Savunma Bakanlığı iş geliştirme merkezi olan İleri Araştırma Projeleri Ajansı ofislerinde bir bilgisayar ağı projesi olarak başlamıştı. Şu anda akıllı telefonların birçoğunda bulunan uydu navigasyon sistemleri aynı yerde tasarlandı.

Ancak 1990’lı yılların başlangıcından itibaren, askeri bütçelerin azalması ve teknoloji şirketlerine yatırımın artmasıyla, özel sektör yenilikte büyük bir avantaj elde etti. Çoğu teknoloji firması ise tüketim malları üretmeye odaklandı. Ancak, bu firmaların geliştirdikleri teknolojinin bir kısmının orduya uygulanması halinde savaşın seyrini değiştirebilecek özelliklere sahip olduğu biliniyor.

İLGİLİ HABER>> Google’da çalışanlar ayaklandı: Pentagon ile işbirliğine hayır

Pentagon’un son Ulusal Savunma Stratejisi, gelişmiş bilgisayar, büyük veri analitiği, yapay zekâ ve robotik olmak üzere ordunun kendi avantajından yararlanmak istediği sekiz teknolojiyi belirliyor. Mattis, stratejinin Ocak ayında açıklandığı sırada şunları söylemişti:  “Başarı, önce yeni bir teknoloji geliştiren ülkelerin değil, onu daha iyi entegre eden ve daha çabuk bir şekilde mücadele tarzına uyarlayan ülkelerin oluyor” dedi.

Geçtiğimiz yıla kadar savunma bakanlığı sekreteri olarak görev yapan Robert Work, Pentagon’un ticari sektörle olan ortaklıklarının ana savunucularından biri. Meslektaşlarının çoğundan daha fazla iki taraf arasında köprü olmanın zorluklarının farkında olan bir isim.

Bunun en bariz örneği de hala görevde iken hayata geçirdiği Maven Projesi. Bu proje, insansız hava aracı dronelara yönelik bir yapay zekâ programı. Google ve Pentagon’un beraber giriştiği bu projede insansız hava araçları için daha etkin bir görüntüleme teknolojisinin geliştirilmesi amaçlanıyordu.

Maven Projesi hali hazırda Ortadoğu ve Afrika’da en az 5 gizli yerde yürütülüyor. Fakat bazı yerlerde çıkmaza sürükleniyor. Geçtiğimiz nisan ayında üç binden fazla Google çalışanı, şirketin savaşla ilgili konulara dâhil olmasını protesto eden bir bildiriye imza atmıştı. Şirket ise gelecek yıl sona erecek olan anlaşmayı yenilemeyeceği sözünü vermişti. Diğer teknoloji şirketleri, şartları oldukça iyi olan anlaşmalara karşı direnmeyi oldukça zor bulurken Pentagon’un yapay zekâ ve Maven Projesine yatırımları devam ediyor.

Maven’in başarılı olması, Savunma Bakanlığının, gözetleme araçlarını ve askeri istihbarat topluluğundan aldığı bilgiler de dahil olmak üzere verilerini sağlamlaştırmasını ve bunu makine tarafından okunabilir bir formatta etiketlemesini gerektiriyor. Bu amaçla, Temmuz ayında Pentagon, JEDI (Ortak Girişim Savunma Altyapısı) kod adlı bir bulut depolama sözleşmesi için muazzam bir teklif başlattı. Hem Pentagon’da hem de Silikon Vadisi’nde, JEDI’nin başarısı ya da başarısızlığı, iki kurumun işbirliği yapıp yapamayacağı konusunda bir test niteliğinde olacak.

Program başarılı olursa, hem hükümet hem de ticari sektör için önemli avantajlar sağlayacak.  Sözleşmenin on milyar Amerikan doları değerinde olacağı beklentisi, bunu çok büyük firmalar için dahi büyük bir ödül haline getiriyor.

JEDI’yi kazanan şirket, bakanlığın bulut depolama ihtiyaçlarının karşılanması da dâhil diğer Pentagon anlaşmalarını güvence altına alıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu