ABD

ABD, İŞİD’e karşı ‘drone-savar’ arıyor

Güvenlikten arama kurtarmaya, nakliyattan emlakçılığa kadar artık hayatın birçok alanında yer alan insansız hava araçları (drone), yeni teknolojileri cepheye adapte etme konusunda becerekli olan terör örgütü IŞİD içinse adeta hava filosu niteleğinde.

Örgüt son iki yıldır droneları Irak ve Suriye’de yaygın bir şekilde kullanıyor. İlk etapta bu küçük hava araçlarından gözetleme ve ‘düşman’ın yerini tespit etmek için istifade eden terör örgütü, geçtiğimiz kıştan bu yana giderek artan oranda hava saldırıları için kullanıyor.

Dronelara yüklenen küçük patlayıcılar ve el bombalarıyla, Irak askerleri, Suriye’deki rakip milis gruplar ve aynı zamanda bölgedeki müttefiklerine danışmanlık hizmeti veren Amerikalı askerleri hedef alıyor. Bombalar ya tespit edilen yere yukarıdan bırakılıyor ya da droneler patlayıcıyla birlikte yerde infilak ettiriliyor.

700 MİLYON DOLARLIK PROGRAM

Örgütün, düşük ücretli bir teknolojiyi etkili bir silaha dönüştürmesi ise ABD’yi alarma geçirmiş durumda. Öyle ki ABD Savunma Bakanlığı, drone tehdidine çözüm bulabilmek, yeni savunma metotları geliştirmek üzere 700 milyon dolarlık bir programı devreye soktu.

İlgili haber>> ABD, IŞİD’i sanal alemde neden yenemiyor?

Bu program kapsamında teknoloji üssü Silicon Vadisi temsilcileri, Boeing ve Raytheon gibi savunma sanayii devleri, ordunun know-how ile ilgili birimleri kafa kafaya verdi. Bu tehididi bertaraf etmek için ortak bilgi ve kaynakların kullanımı için kurulan askerî programın başında ise üst düzey iki general bulunuyor.

NEW MEXICO’DA DRONE YAKALAMA YARIŞMASI

New York Times’ın haberine göre geçtiğimiz şubat ayında startı verilen program kapsamında bu yıl başlarında New Mexico’daki 8 bin 300 kilometrekarelik ‘White Sands Missile Range’ adlı askeri test alanında bir yarışma düzenlendi.

‘Hard Kill Challenge’ (Zor Ölüm Görevi) adı verilen yarışmada yeni gizli teknolojiler ve taktikler denendi. Boeing ve BAE Systems gibi devlerin de yer aldığı beş günlük yarışmada katılımcılardan, yaklaşık 250 yard (228 metre) uzaklıkta, havadaki 30 insansız hava aracını  yok etmeleri veya etkisiz hale getirmeleri istendi. Aralarında dört tane yüksek enerji lazer silahı ile düşman hava araçlarını yakalayacak büyük ağ taşıyan bir insansız hava aracının da bulunduğu 10 sistem yarıştı.

İlgili haber>> İnsansız Hava Araçları siber saldırı için de kullanılacak

‘Drone-savar’ programının başındaki Amerikalı generallerden Michael Shields yarışmanın sonucuna dair spesifik bilgi vermeyerek, “Çeşitli teknolojilerin sınırları olduğunu öğrendik” demekle yetindi.

New York Times’ta yer alan habere göre yarışan sistemler, dronelara karşı istenilen başarıyı yakalamadı. Gazeteye konuşan konuşan Pentagon kaynakları, “Sonuç: Çoğu teknoloji henüz gelişmemiş. Ancak bazı tekonojiler çeşitli ayarlamalar ve geliştirmelerle birlikte işe yarayabilir” yorumunda bulundu.

IŞİD OPERATÖRLERİ HEDEFTE

ABD, IŞİD’in ölümcül drone filosunu yok etmek için bir taraftan etkin formüller ararken diğer yandan da cephede zayiat vermemek için tedbirler aldı. Irak, Suriye ve Afganistan’a Amerikalı askerlere yardımcı olmları ve eğitmeleri için onlarca teknik uzman gönderildi. İŞİD’in sahadaki drone mevkilerine ve bunları kullanan operatörlere karşı hava saldırıları artırıldı. ABD ordusu, droneları bozmak veya yok etmek için jammerlar, toplar ve çeşitli cihazlar da kullanıyor.

DRONELARLA NÜKLEER SANTRALE SALDIRI ENDİŞESİ

Savunma sanayinin önde gelen aktörlerinden Amerikan Raytheon’un askeri programlarının başındaki isim olan emekli general J. D. Johnson, drone tehdiyle ilgili olarak, “Bu şeyler gerçekten çok küçük ve tespit edilmesi zor. Eğer gruplar halinde akın ederlerse, hepsini birden düşürme kabiliyetimizi aşarlar” dedi.

Sorunun sadece Irak ve Suriye ile sınırlı olmadığını ifade eden General Michael Shields de problemin bölgesel ve küresel olduğunu belirtiyor.

ABD, IŞİD veya diğer terör örgütlerinin bu droneları barajlar, nükleer enerji santralleri ve diğer kritik altyapılara saldırmak için de kullanmasından endişe ediyor. IŞİD’in kullandığı insansız hava araçları şu an 4 bomba taşıyabiliyor.

Örgütün drone teknolojisinin ilerletmesi, bunlara daha fazla miktarda patlayıcı yükleme kabiliyetine ulaşma ihtimali Amerikalı yetkilileri korkutuyor.

Diğer bir endişe ise silahlı droneların ABD ve müttefiklerine karşı diğer çatışma bölgelerinde kullanılması. Örneğin İran droneları bu yıl birçok kez Basra Körfezi’ndeki Amerikan savaş gemileri üzerinde alçaktan uçuş yaptı.

Irak ve Afganistan’daki büyük ve güvenli üslerde görev yapmaya alışmış Amerikan askelerine artık, özellikle roket ve füze saldırısı gerçekleştirme kapasitesine sahip Rus dronelarına karşı yerlerini gizlemek için kamuflaj ağlar kullanma ve küçük gruplar halinde hareket etme eğitimi veriliyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu