İranUluslararası İlişkiler

ABD, siber saldırıyla İran’ın kritik veri tabanını sildi

ABD tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırı, İran’ın petrol tankerlerini hedef alma kabiliyetine zarar verdi. New York Times’ın haberine göre Haziran ayında İran’a yönelik gerçekleştirilen gizli bir siber saldırı, İran’ın paramiliter güçleri tarafından, petrol tankerlerine yönelik saldırıları planlamak için kullanılan kritik veri tabanını sildi ve Tahran’ın İran Körfezi’ndeki nakliye trafiğini gizlice hedefleme kabiliyetini en azından geçici bir süreliğine azalttı. 

Amerikalı yetkililer, İran’ın 20 Haziran saldırısında tahrip olan bilgileri kurtarmaya ve askeri iletişim ağları dahil olmak üzere bazı bilgisayar sistemlerini yeniden başlatmaya çalıştığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri ve İran uzun zamandır savaş ve barış arasındaki gri bölgede kalınması için dikkatlice ayarlanmış, adı konulmamış bir siber çatışma içindeler.

İlginizi çekebilir: ABD Siber Komutanlığı Putin’in trol fabrikasını vurdu

Yetkililer, 20 Haziran’daki gelişmenin devam eden çatışmada kritik bir saldırı olduğunu ve  Başkan Trump’ın İran’ın bir Amerikan uçağını düşürdükten sonra, bir misilleme hava saldırısı yapmayı iptal etmesinin sonrasında yaşandığına dikkat çekti. 

Amerikan hükümet yetkililerine göre, İran, saldırıya cevaben olayı tırmandırmadı ve ABD hükümetine ve Amerikan şirketlerine karşı siber operasyonlarını istikrarlı bir şekilde sürdürdü.

Eski bir istihbarat yetkilisi Norman Roule, Amerika’nın siber operasyonlarının, daha geniş bir çatışma veya misillemeye yol açmadan İran’ın tavrını değiştirmek için tasarlandığını söyledi. 

Roule, şu ifadeleri kullandı: “Düşmanınızın şu mesajı anladığından emin olmanız gerek: Amerika Birleşik Devletleri’nin kendilerinin hiç bir zaman karşılaşmayı umamayacakları çok büyük yetenekleri var ve rahatsız edici eylemlerini durdururlarsa bu kendileri için en iyisi olur” 

Siber operasyonlar, geleneksel savaşlarla aynı işlevi görmüyor 

Yetkililer, bir siber saldırının potansiyel bir taaruzu, geleneksel bir askeri saldırı ile aynı şekilde engellemesini beklemediklerini ifade ediyor.  Kıdemli bir savunma yetkilisi, bunun her iki tarafın da kamuoyuna açık bir şekilde bildirmemesinden kaynaklandığını söylüyor. 

Kıdemli bir askeri yetkiliye göre İran Devrim Muhafızları’nın istihbarat grubuna yönelik saldırı İran’ın gizli taaruzlar düzenleme kabiliyetini zayıflamaya yönelikti. 

Beyaz Saray, saldırıyı insansız hava aracının düşürülmesine orantılı bir cevap ve Tahran’ı mürettebatsız hava aracına zarar verdiğinden dolayı cezalandırmak olarak değerlendirdi 

Siber saldırıda hedef alınan veri tabanı Tahran’a hangi tankeri nasıl hedef alacağını seçmesinde yardımcı oluyordu. Tahran’ın kendi gemilerinden birinin alıkonulmasına misilleme olarak bir İngiliz tankerini ele geçirmesine rağmen 20 Haziran’daki siber saldırıdan bu yana hiç bir tanker belirgin gizli bir saldırı ile hedef alınmadı. 

Yetkililer, 20 Haziran’daki siber operasyonun etkilerinin her zaman geçici olacak şekilde tasarlanmasına rağmen beklenenden daha uzun sürdüğünü ve İran’ın hala kritik iletişim sistemlerini onarmaya çalıştığını ve henüz saldırıda kaybedilen verileri kurtarmadığını söyledi.

“İran’ın sofistike bir aktör olduğunu ve neler olup bittiğine bakacaklarını söyleyen İran ile ilgili operasyonları denetleyen ABD Merkez Komutanlığı’nda istihbarat direktörü olarak görev yapan emekli general Mark Quantock, “Rusya, Çin, İran ve hatta Kuzey Kore bile nasıl olup da sızabildiklerini araştıracaklardır” dedi. 

Yetkililere göre, askeri ve istihbarat teşkilatları bir siber operasyonun maliyetini ve saldırılara müteakip oluşabilecek bilgi kaybı risklerini her zaman göz önünde bulunduruyorlar. İstihbarat yetkilileri uzun zamandır bazı siber operasyonlardan şüphelenmekte ancak elde edilecek faydanın oluşacak maliyete değmeyeceğini düşündüklerinden harekete geçmiyorlar. 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu