Siber Güvenlik

İngiltere’de kriptolama yasağı neden uygulanamaz?

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen terörist saldırıların ardından yaptığı açıklamalarla siber dünyada sıkça adından söz ettirmeye başladı. Cameron, sosyal medya platformlarının, İngiliz istihbarat servisi GCHQ ile dirsek temasında kalarak, siber alanda terörist yapılanmalara fırsat verilmemesi gerektiğini belirtmişti. Önerileri arasında şifrelemenin yasaklanması da bulunan Cameron, açıklamalarının ardından siber uzmanlar tarafından bir dizi yorumun hedefi oldu. Computer Business Review’de (CBR) yayınlanan eleştiride, Başbakan Cameron’ın politika önerilerinin neden işe yaramayacağı 3 nedenle açıklandı.

 

  1. Güçlü şifreleme her yerde mevcut

Devletler genel olarak güçlü şifreleme yöntemlerinin bu kadar özgürce yayılmış olmasına karşı tepkisel olsalar da, bedava ele geçirilebilecek şifreleme her yerde kolaylıkla bulunabiliyor. Thales e-Security Strateji Başkan Yardımcısı Richard Moulds, konuyla ilgili “Cin çoktan şişeden çıktı. Bundan dolayı da kötü niyetlerle hareket eden bireyler eğer güçlü şifrelemeye bir şekilde ulaşabiliyorlarsa, bu durumda çeşitli değişiklikler yapman durumu çok da fazla değiştirmeyecektir.” Ifadelerini kullandı. Moulds’a göre devletler, güçlü şifrelemenin kolayca kırılamayacağını kabul etmeliler ve başka istihbarat yöntemleri geliştirmeliler.

 

  1. Arkakapılara ulaşımı olan sadece “iyi adamlar” değil

Cameron’ın önerilerinden biri olan üretilen siber ürünlere arkakapı ekleme yöntemi bir fantezi olarak nitelendirilebilir. Zira bu arkakapılardan yararlanacak olanlar sadece suçla mücadele eden devlet yetkilieri değil, aynı zamanda suç izleme niyetindeki bireyler de olacaktır. Çeşitli siber güvenlik şirketlerinde çalışan bir çok uzman, Cameron’ın önerdiği şekilde düzenlemelere gitmenin, siber güvenlik ile uğraşan herkes için bir felaket olduğunu belirtti.

 

  1. Önerilen politikalar Avrupa veri düzenlemeleri ile çelişecektir.

Cameron’ın önerdiği siber politikalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili hükümleri ile tezat teşkil edebilir. Sözkonusu sözleşmenin ilgili maddeleri, Avrupa ülkeleri vatandaşlarının mahremiyet hakkını garanti altına almayı amaçlıyor.

Cirius Messaging’de uzman olan Cameron Burke, sözkonusu düzenlemeler konusunda “Bu uygulamalar, İngiltere’yi Avrupe Birliği Veri Mahremiyeti düzenlemelerinin gerisinde bırakacaktır. Bu AB düzenlemeleri, vatandaşların kendi bilgilerini daha güvenli ve düzenli idare edebilmelerine olanak tanıyan bir belgedir.” şeklinde konuştu. Burke ayrıca sözkonusu önerilerin, finans mahremiyetini de zedeleyici bir yönü olduğunu belirtti.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu