Türkiye

Inter disipliner sertifika programı: Cyberstruggle

Gerçek hayat ile siber yasam arasındaki bütünleşik durum, siber güvenliği yalnızca bilişim güvenliği çerçevesinde değerlendirilemeyecek bir mücadele haline getirmiştir. Gerek ulusal, gerek kurumsal güvenlik çerçevesinde farklı disiplinleri içine alacak yeni bir siber mücadele yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Farklı siber güvenlik sorunlarına değişik alanlarda çalışan uzmanların koordineli şekilde karşılık verebilmesinin bu uzmanların diğer alanlar ile ilgili temel kavramlara hakim olması asgari şart olarak ortaya çıkmıştır.

Bu ihtiyaçtan hareketle hazırlanan Cyberstrugle , disiplinler arası siber mücadele kavramını geliştirip, bilimsel ve akademik literatüre katkıda bulunmaya çalışan özgün bir eğitim programı olarak yetkin uzmanların yetiştirilmesini ve siber mücadele surecine katkı sağlamayı hedefliyor..

Cyberstrugle siber alan algısını “güvenlik” perspektifinden çıkararak “mücadele” kavramı ile bütünleştiriyor. Böylece siber mücadele öncesi, anı ve sonrası olan bir yapı halinde ele alınma imkanına kavuşuyor.

Cyberstrugle bu bağlamda dünyada ilk kez yalnızca bilişim güvenliğinin belirli alanlarını kapsayan değil, 360 derece mücadele bakış açısını ve yetkinliğini kazandırmak adına bir program olarak geliştirildi.. Bu program disiplinler arası siber mücadele eğitimi sürecini kapsamaktadır. Sızma testleri, Zararlı Analizi, Adli Bilişim, Risk Analizi, Siber Olay Yönetimi gibi teknik konular başta olmak üzere, ekip yönetimi, liderlik, kriminoloji, kriminal profilleme, gayri nizami harp, psikolojik harekat, internet psikolojisi, uluslararası ilişkilerde siber yöntemler gibi farklı disiplinlerdeki başlıklar da eğitim süresince adayların bilgisine sunulmaktadır.

NEDİR?

Cyber Struggle;  disiplinler arası siber mücadele terimini ortaya koyan, bilimsel ve akademik literatüre katkıda bulunan ve bu alanda yetkin kişileri yetiştiren dünyanın en kapsamlı eğitim programıdır.

NEREDE?

Cyber Struggle eğitim programı; İstanbul, Ankara ve İzmir’de katılımcılarına destek sunar. Pilot çalışmaları için İstanbul bölgesi seçilmiştir.

NEDEN?

Cyber Struggle eğitim programı; disiplinler arası siber mücadele alanında yetkin uzmanların yetiştirilmesi ve siber mücadele sürecine katkı sağlama misyonunu üstlenir.

KİME?

Öğrenciler, early/mid level beyaz yaka çalışanlar, askeri kurum çalışanları; polis ve istihbarat birimi çalışanları

NASIL?

Hem bilimsel literatüre katkıda bulunan hem de  mevcut siber güvenlik çalışmalarına yeni bir çalışma disiplini sunan en kapsamlı eğitim programıdır.

TEMEL VAAD

“Disiplinler Arası Siber Mücadele Uzmanlık Sertifikası, Akreditasyon, Uzmanlardan oluşan kapalı network, hem teknik hem sosyal bilimler alanında ciddi bilgi birikimi”

Kimdir?

Cyber Struggle, program olarak özel sektör veya devlet kurumlarından bağımsız bir yerde kendisini konumlandırmaktadır. Elbette, bu denli geniş bir programın belirli maliyetleri olacaktır. Bu nedenle program herhangi bir kuruluştan bağımsız olarak şirketleşmiştir.

Programın, ulusal yada uluslar arası rekabet ettiği, yahut rekabet etme eğiliminde olduğu hiçbir kurum, kuruluş yoktur. Tamamen özgür ve bağımsız bir sertifikasyon programı olarak alana katkı sağlama amacındadır. İçeriği ve yapısı itibari ile dünyada benzer bir program bulunmamaktadır.

Program yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Program katılımcıların muhtemelen hayatlarında girdikleri en yoğun program olacaktır. Ciddi ödev, uygulama ve saha çalışması içermektedir. Katılımcıların her türlü şarta adaptasyon ve mukavemet geliştirmesi için dizayn edilen programda tüm derslere katılım, mazeret kabul edilmeksizin zorunludur.

8 ila 10 hafta arasında olmasını düşündüğümüz program dahilinde uyarı sistemi bulunmaktadır. 3 uyarıya kadar adayların sertifika ve bröve alma hakları devam eder. 3-5 uyarı alınması durumunda katılımcı bröve hakkını kaybeder, ancak derslerin tamamına katılmışsa, farklı bir sertifika alma hakkını saklı tutar. Daha fazla uyarı alınması durumunda, programa 3 yıl süreyle tekrar katılamama şartı ile diskalifiye edilir.

Program sonunda adayı geniş çaplı bir CTF bekler. CTF ile siber mücadelenin teknik tarafları konusunda eğitim boyunca elde ettiği gelişimi göstermek durumundadır. Buna ek olarak, diğer alanlar arasından seçilecek bir konu üzerine bir araştırma makalesi yazmak durumundadır.

Bu iki final uygulamasını başarıyla tamamlayan adaylar, bröve ve sertifikalarını almaya hak kazanır.

Program Akreditasyonu hakkında bilgi verir misiniz?

Açıkçası programın bir süre sonra, yetiştirdiği kendini kanıtlamış bröve sahipleri ile kendi akreditasyonunu kazanacağı inancı tam olsa da, özellikle TSE tarafında programın ve içeriğin koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca European Higher Education Association ile American Higher Education Association tarafından sertifikanın tanınması için ayrıca bir çalışma yürütülmektedir.

Adayların yazdığı makaleler ne olacak?

Adayların yazdığı makalelerden yılda en az bir kez olmak üzere İngilizce ve Türkçe olarak dergi çıkarılacaktır. Bu derginin gelişmesi ve ileride hakemli hale gelmesi ise başka bir çalışma konusudur.

Programı başarıyla tamamlayan adaylar ne gibi avantajlar elde edecekler?

Bu konu sertifika programlarındaki temel soru olarak sürekli sorulmaktadır. Temel anlamda Cyber Struggle, adaylara yoğun bir program dahilinde farklı bir güvenlik bakış açısı ve bilgi birikimi sunar. Adayların en büyük kazançları bu olacaktır. Bunu bir değere çevirmek elbette programı tamamlayan kursiyerlerin kendi inisiyatiflerinde olan bir şeydir. Fakat, biz program olarak, başarı ile tamamlamış arkadaşların tüm kariyer hayatları boyunca yanlarında olup destek olmak için tüm gayreti göstereceğiz.

Program içerisinde sertifikalı olan arkadaşlardan oluşan kapalı bir network içerisinde, sürekli bilgi alışverişi devam edecektir. Kariyer yolculuklarında tavsiyeler, projelerinde destek çalışmaları olacaktır.

Dolayısı ile, Cyber Struggle, sürekli iletişime ve bir birlik olmaya inanır. Destek durumu bir miktar göreceli olduğundan, bröve ve sertifika sahibi arkadaşlarımızın yaşadığı problemlere göre değişiklik gösterecektir.

Kayıt olmak için nasıl bir yöntem izlenmeli?

Kayıt olmak için herhangi bir eğitim duyurusunun yapılmasına gerek yok. www.cyberstruggle.org üzerinden herhangi bir zaman diliminde kayıt gerçekleştirilir. Eğitim tarihi ve detaylar kayıt olan adaylara bildirilir.

Fiyatlandırma politikanız hakkında bilgi verir misiniz?

Daha önce belirttiğim gibi, program oldukça geniş ve yoğun olduğundan maliyeti ona göre şekillenmektedir. Detaylı bilgi [email protected] mail adresi ile temasa geçilerek elde edilebilir.

Bunun yanı sıra başta şehit ve gazilerimizin birinci dereceden yakınları ve üniversite öğrencilerine yönelik burs imkanları bulunmaktadır.

Başvuru ve programa dahil olma için belli bir şart aranıyor mu?

Programa dahil olurken, adaylar psikoloğumuz tarafından bir mülakata tabi tutulacaklardır. Katılmasında bir sakınca olmayan adaylar programa dahil edileceklerdir.

Ek olarak, katılımcıların temel algoritma bilgisi ve bir miktar scripting yazabiliyor olması beklenmektedir ancak şart değildir. Eğitim boyunca çok daha yoğun çalışarak bu açık bir ölçüde kapatılabilir.

Eğitim katılımcıları belirli bir zihinsel, fikirsel, fizyolojik ve entelektüel seviyeye çıkarmayı hedefler. Bunun üzerine neler katılacağı katılımcıların sorumluluğundadır.

Sertifika bir kere mi alınmaktadır?

Hızlı gelişen bir alanda faaliyet yürütülmektedir. Bu anlamda adayların sertifika ve brövelerini korumaları için her yıl yaptıkları çalışmaları, katıldıkları etkinlikleri bildirerek, kendilerini güncel tuttuklarını kanıtlamaları gerekmektedir.

Eğer bunlar yapılamıyorsa, yalnızca final sınavları tekrar edilerek, sertifika ve bröve devamlılığı sağlanır.

Cyber Struggle, ömür boyu sertifika uygulaması yapmamaktadır.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu