Efsane Hackerlar

3. Dünya Savaşı’nı çıkartacak iki hackerdan biri: Mathew Bevan

Mathew Bevan

10 Haziran 1974’de Birleşik Krallık’ın Cardiff şehrinde doğan Mathew Bevan zor bir okul dönemi geçirmiş, kendini erken yaşlarda İnternet’in karanlık dünyasında bulmuştur. Bevan telefon sisteminde tuşların ses tonlarını değiştirerek dünyanın herhangi bir yeri ile hiçbir ücret ödemeden konuşabilecek şekilde kullanmayı daha on altı yaşında başarmıştır.

İngiliz hacker Bevan, nam-ı diğer Kuji, 21 yaşına geldiğinde ise büyük bir siber olaya imza atmıştır. Gary McKinnon gibi o da UFO komplo teorisini ispatlamaya çalışmış, bunu başarmak için 16 yaşındaki arkadaşı Richard Pryce – nam-ı diğer Datastream Cowboy- ile birlikte Amerikan ordusunun Griffiss Hava Kuvvetleri Üssü’ne ait araştırma laboratuvarının bilgisayarlarına sızmayı başarmıştır. Amerikan savaş simülasyonlarını elde eden iki kafadar ayrıca Kore Atom Araştırma Enstitüsü’ne erişmeyi başararak uluslararası bir olayın da fitilini ateşlemiştir. Böyle bir olay iki ülke arasında savaşa neden olabilecekken bunun üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen bir sızma olduğu fark edilince taraflar sakinleşmiştir. Bu olay üzerine Amerikan Özel Kuvvetler Daire Başkanlığı’nda görevli bir ajan olan Jim Christy, Bevan’ı “neredeyse 3.dünya savaşını çıkaracak iki hackerdan biri” şeklinde yorumlamıştır.

Kuji’nin UFO merakı ise hackerlar için haber kaynağı olan PHRACK’da paylaşılan bir site listesi ile başlamıştır. UFO’lara merakı olan kişilerin görmek isteyeceği web sitelerinin bulunduğu liste ile başlayan UFO macerası askeri birliklere ait dosyalara izinsiz erişime kadar ilerlemiştir. Bu dosyalarda ise bazı askeri bilgileri elde etmiştir. Bu bilgilerle diğer askeri üslerin sistemlerine kolaylıkla erişmiştir. Onun bu birliklerde dikkatini çeken ise sistem yöneticilerinin güvenliğinin çok kötü olduğudur. Bazen şifresiz erişim sağlamış bazen de çok basit şifrelerle karşılaşmıştır.

Bevan’ın askeri sistemlerde elde ettiği bilgilerden ona göre en ilginç olanı FLEX sistemidir. Nükleer füzelerle ilgili olan Force Level Execution sistemi füzelerin nasıl kullanılacağı, bir sonraki füzenin nereye atılacağı gibi bilgileri içeren bir yapıdadır. Bu sistem basına Barış Muhafızı Füzeler şeklinde lanse edilmiştir. Bevan FLEX sistemindeki füzelere kaynak kodu ile erişilebileceğini bulmuştur.

Bevan’ın yaptıkları sadece bununla da sınırlı değildir. Bevan ayrıca NATO, NASA, USAF gibi kuruluşlarla ilgili siber olaylara karışmıştır. Bu nedenle Amerikan Senatosu Bevan’ın yaptığı olaylar ve başka bir isme, Kuji, sahip olmasından dolayı onun Avrupalı bir ajan olabileceğini düşünmüştür. Pentagon ise zamanında onu Adolf Hitler’den sonra dünya barışı için en büyük tehdit şeklinde tanımlamıştır.

Az bir kaynakla büyük işler yapmış olan Bevan’ın sahip olduğu sistem yukarıdaki fotoğrafta görülmektedir. Zamanın kişisel bilgisayarı Commodore Amiga 500 ve 1200, birkaç kulaklık, bir telefon hattı ve farklı bant genişliğini sahip birkaç modem ile bütün bu işleri yapmayı başarmıştır.

Bevan 21 Haziran 1996 günü saat 10:00’da NATO, Amerikan Hava Kuvvetleri, NASA gibi kuruluşların bilgisayar sistemlerine izinsiz erişim sağladığı gerekçesiyle İngiltere’de gözaltına alınmıştır.

Bevan gözaltına alınma olayını şu şekilde anlatıyor: “Bir gün sigorta şirketinin bilgisayar departmanında çalışırken birkaç adam yanıma gelerek bana bazı sorular sordu. Daha sonra beni NASA ve bazı hava kuvvetleri üssü sistemlerine erişim sağladığım gerekçesiyle tutuklu olduğumu söylediler. Evimde bulunan bilgisayarlarım ve dosyalarım toplandı. Yaklaşık 36 saat gözaltında kaldım. Bunun 28 saatini hücrede geçirdim. Ailemle görüşmem engellendi.” şeklinde anlatmıştır.

Yaklaşık 36 saat süren sorgunun ardından 22 Haziran günü saat 19:47’de Amerikan Hava Kuvvetleri bilgisayar sistemine gizlice eriştiği gerekçesiyle tutuklanmıştır.

Bevan, Gary McKinnon gibi UFO teorisi ile uğraşmış ve McKinnon gibi Amerikan ordusunun bilgilerine erişmiştir. Bu iki hacker Amerika Silahlı Kuvvetleri’nin korkulu rüyası olmuştur. Bu gibi benzerliklerle iki hacker arasında yakın bir bağ bulunsa da akıbetleri farklı olmuştur.

Bevan yaklaşık 18 ay tutuklu kaldıktan sonra hakkında delil yetersizliği sebebiyle 21 Kasım 1997 günü serbest kalmıştır. Bevan kendi bilgisayar danışmanlık şirketini kurduğu İngiltere’de yaşamını sürdürmektedir.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu