SektörelTürkiye

Burak Darıcılı’nın yeni makalesi: Askerileştirilen ve Silahlandırılan Siber Uzay

Nobel yayınları tarafından basılan ve editörlüğünü Prof. Dr. Ali Acaravcı’nın yaptığı ‘Sosyal ve Beşeri Bilimlere Dair Araştırma Örnekleri’ kitabında Bursa Teknik Üniversite’sinden Yrd. Doç. Dr. Burak Darıcılı’nın kaleme aldığı ‘Askerileştirilen ve Silahlandırılan Siber Uzay’ başlıklı makale de yer aldı.
Darıcılı makalesinde ‘siber uzay’ teriminin kavramsal altyapısına dair bir literatür taraması yaptıktan sonra, tarihsel olarak Soğuk Savaş’ta ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki rekabetin siber alanın gelişimine katkısını açıklıyor. 1980’lerde Rus askeri uzmanların silahlanma yarışının enformasyon alanına kayacağına dair öngörüsüne makalesinde yer veren akademisyen, 1982 yılında Sibirya Gaz Boru Hattı’na yönelik yapılan ‘matınk bombası’ saldırısını da siber alanda gerçekleşen ilk somut örnek olarak okuyucuyla paylaşıyor.
Siber alanın askerileşmesi ve silahlandırılmasına uzanan sürecin 90’larda yoğunlaşan 2000’lerde yaygınlaşan ve 2010’larda zirveye ulaşan bölümlerini ABD ve Rusya Federasyonu ekseninde somut gelişmelerle incelendiği makalede, ABD ordusu içinde Siber Komutanlığın oluşturulması ve Rus askeri istihbarat birimi GRU’nun siber kapasitesini geliştirme ve sahaya yansıtması ayrıntılarıyla anlatılıyor. Makalede NATO, İsrail, İran ve Çin gibi aktörlerin siber alan politikaları da inceleniyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu