Dijital Güvenlik

Ey Google, sen mi büyüksün ben mi? Google hesabınız üzerinde kontrolü yeniden ele geçirin!

Google’ın kullanıcılara ait çok sayıda bilgiye sahip olduğu uzun zamandır bir sır olmaktan çıktı. Fakat internet devinin hakkımızda bildikleri düşündüğümüzden çok daha fazla. Üstelik iş o kadar çığırından çıkmış durumda ki çoğumuz sessiz bir kabulleniş ile teslim bayrağını çektik bile. Fakat her şey bitmiş değil. İzlenecek belli başlı yollarla Google ile girişilen veri savaşlarında kontrolü ele geçirmek hala mümkün.

Wired.com’da konuyla ilgili hazırlanan yazıda Google’ı konumunuz, web tarayıcınız ve daha fazlasından uzak tutmak için yapmanız gerekenler sıralandı. Gelinen noktada Google’dan paçayı tam anlamıyla kurtarmak pek mümkün görünmese de şirketin hakkınızda hangi bilgileri topladığı ve bunları ne kadar süre ile elinde tuttuğu noktasında kontrolü biraz daha ele alabiliriz.

Öncelikle iki konuya vurgu yapmakta fayda var. Birincisi Google’ın hakkınızda ne kadar bilgi topladığı, ikincisi bu bilgilerle ne yaptığı. Google muhtemelen bunun, daha önce beğendiğiniz bir restorana benzer bir yeri bulmanıza yardımcı olmak gibi hizmet kalitesini yükseltmeye yönelik işlerle ilgili olduğunu söyleyecektir. Oysa kullanıcılar aynı fikirde olmayabilir.

Suriye’deki Türk askeri üslerin konumları Strava ile açığa çıktı

KULLANICININ ÖNÜNDEKİ ÜÇ ALTERNATİF

Bahsedeceğimiz birçok veri yalnızca sizin tarafınızdan görülebilir veya reklamları sizin için daha alakalı hale getirmek amacıyla sınırlı bir şekilde kullanılır. Neticede, kullanıcının önünde üç alternatif bulunuyor. Google’ın tüm bu verileri sorumlu bir şekilde kullanacağına inanmak, Google hizmetlerini hiçbir şekilde kullanmamak ya da sizinle ilgili toplayabileceği bilgileri sınırlamak. Haberin konusu üçüncü seçeneğe odaklanmayı gerektiriyor.

Google’ın izleme alışkanlıkları üzerinde kontrolü ele geçirmeye başlamak için en uygun yer Google hesabınızdaki ‘etkinlik kontrolleri’ sayfası. Yakın zamanda tarayıcınızda Google’a giriş yaptıysanız link kendiliğinden görülecektir. Google’ın hakkınızda tuttuğu veriler 6 bölüme ayrılıyor. Ekranda gördüğünüz değiştirme düğmelerini kullanarak herhangi birindeki izlemeyi kapatabilirsiniz.

En önemli iki bölüm Web & Uygulama Etkinliği ve Konum Geçmişi başlığı taşıyan bölümler. İlki, adından da anlaşılacağı üzere Chrome’da oturumunuz açıkken web’de yaptığınız her şey, Google’da oturumunuz açıkken aradığınız her şey ve Google uygulamalarında yaptığınız her şey olan Web ve Uygulama Etkinliği.

Google günlüklerinin ayrıntılarını görmek için Web ve Uygulama Etkinliği altındaki ‘Etkinliği yönet’ bağlantısını tıklayın. Burada, ziyaret ettiğiniz web sayfalarını, web aramalarını ve Android telefonunuzda açtığınız uygulamaları görebilirsiniz ancak bu uygulamaların içinde ne yaptığınızı göremezsiniz.

Üst taraftaki ‘Tarihe ve ürüne göre filtrele’yi tıklayarak Google Asistan’dan Google Play Store’a kadar izlemenin kapsadığı tüm uygulamaları görebilirsiniz. Android gibi bir filtre uyguladıktan sonra, çöp tenekesi simgesini tıklayarak eşleşen tüm girişleri silebilirsiniz. Bir girişin yanındaki üç noktayı tıklatıp Sil’i seçerek girişleri tek tek de silebilirsiniz. Her şeyi silmek için sol taraftaki linkte bulunan Etkinliği Sil’i seçmeniz gerekmekte. Daha sonra filtre olarak ‘tüm ürünler’, tarih sıralaması olarak da ‘Tüm zamanlar’ı seçebilirsiniz. Böylece Google’ın bu Web & Uygulama Etkinliği Kategorisinde hakkınızda tuttuğu tüm verileri silmiş olursunuz.

Diğer bir opsiyon da yakın zamanda tanıtılan, Google’ın ‘üç aydan ya da 18 aydan fazla her şeyi otomatik olarak silme özelliğine sahip olmak. Etkinlik listesinin başında bulunan ‘otomatik sil’e bastığınızda bu seçeneğin çıktığını göreceksiniz.

Suriye’deki Türk askeri üslerin konumları Strava ile açığa çıktı

GEÇMİŞİ DAHA FARKLI ÇALIŞIYOR

Büyük ölçüde telefonunuzdan bilgi toplayan ‘Konum geçmişi’ kısmı ise daha farklı çalışıyor. Google’ın depoladığı verileri görmek ve düzenlemek için yine ‘Etkinliği yönet’ bağlantısını takip edebilirsiniz, ancak bu durumda kayıtlar bir harita üzerinde gösterilir; bulunduğunuz yerleri işaretleyen küçük kırmızı noktaları görebilirsiniz. Daha spesifik bir tarih aralığına bakmak için sol üstteki açılır menüleri kullanın. Bu verileri silmek için sağ alt köşede bulunan çöp kutusu işaretine tıklayın.

Üçüncü kategori ise Cihaz Bilgileri. Bu, büyük ölçüde Google hesabınızı bağladığınız telefonlar ve tabletlerinizi içerirken Web & Uygulama etkinliği aracılığıyla halihazırda cihazınızda taradığınız bireysel etkinlikler anlamında fazla bir şey içermemekte. Buradan tek tek silme işleminden ziyade tüm geçmişi silebiliyorsunuz.

Dördüncü kategori Ses & Video Etkinliği. Telefonunuza veya akıllı hoparlöre söylenen tüm Google Asistan komutlarınız burada saklanır. Etkinliği yönet’i tıklarsanız, söylediğiniz her şeyin listesini ve hatta ses kaydını görürsünüz. Üç noktayı seçerek silme alternatiflerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Son olarak ise Google’ın video platformu kategorisi bulunmakta. Bunlar YouTube arama geçmişi ve YouTube izleme geçmişi olarak adlandırılmış durumda. Her ikisi de Ses ve Ses Etkinliği ile aynı şekilde yapılandırılmış ve etkinliği yönet’i tıkladığınızda kayıtları tek tek ya da tümünü silme seçeneği sunulur.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu